vineri, 31 decembrie 2010

Ce tip de licenţă alegem : OEM sau Retail ?

Pentru că există foarte multe categorii de utilizatori, cei de la Microsoft au decis să comercializeze Windows 7 in mai multe versiuni de licentiere, adaptate nevoilor fiecărui grup de utilizatori. Astăzi vă voi prezenta caracteristicile două dintre cele mai importante versiuni de licenţiere ale sistemului de operare Microsoft Windows 7: Retail şi OEM.

Licenţierea de tip Retail.

Principala modalitate de licenţiere este fără indoială, cea Retail FPP (Full Packaged Product). Aceasta poate fi comercializată către orice tip de utilizator, indiferent dacă acesta alege sau nu să achiziţioneze un sistem PC/Notebook/Netbook impreună cu sistemul de operare dorit.

În pachetul standard, utilizatorul primeste doua kit-uri de instalare, unul pe 32 de biti si unul pe 64 de biti, ce permit cumparatorului sa instaleze versiunea dorita în functie de performantele sistemului detinut. De asemenea, tot în cutia produsului utilizatorul poate regasi un manual de documentatie, EULA (End User License Agreement) si Serial Number-ul.

Licenţele de tip Retail garantează utilizatorilor un numar nelimitat de activări; astfel, este permisă mutarea licenţei de pe un calculator pe altul (indiferent daca se schimba hardware-ul partial sau integral).

Atenţie: Trebuie respectata regula “1 PC, 1 Licenţa”! Daca mutaţi software-ul de pe un PC pe altul, trebuie sa-l ştergeţi de pe primul calculator.

Licenţierea de tip OEM.

Spre deosebire de licenţele Retail, cele OEM (sau Original Equipment Manufacturer) se comercializează doar împreună cu un sistem PC/Notebook/Netbook, pe aceeasi factură şi pot fi instalate doar pe sistemul achizitionat iniţial. Microsoft permite modificarea configuraţiei iniţiale a acestuia, insa sunt aplicate anumite condiţii speciale (fiecare componenta are atribuita o anumita pondere, placa de baza fiind considerata cea mai importanta componenta a sistemului).

Astfel, este permisă inlocuirea sau adăugarea componentelor cu o importanţă mai scazută (precum memoria RAM, Hard-Disk-ul, Unitatea optică) şi a celor cu o importanţă majoră, precum procesorul, insă în cazul celor din urmă se aplică anumite limitări, precum ar fi numărul maxim permis de înlocuiri a procesorului şi imposibilitatea de a schimba placa de bază (în afara cazurilor speciale când, spre exemplu, cea inţtială se defectează si este inlocuită în service-ul autorizat cu un alt model).

Întrucat Microsoft incurajează achizitia unui sistem de operare original impreună cu computerul dorit, licenţele OEM beneficiază de preturi mai mici, comparativ cu licenţele de tip Retail.

De asemenea, licenţele OEM nu vin impreună cu doua kit-uri de instalare (32 si 64 de biti), precum cele Retail, acestea fiind comercializate individual.






Niciun comentariu: