vineri, 31 decembrie 2010

Condusul ecologic

Fiecare conducător auto trebuie să fie conştient de faptul că adoptarea unei conduite ecologice la volan reprezintă un deziderat al lumii civilizate, având ţinte multiple, unele mai apropiate, altele mai îndepărtate, însă importante în egală măsură. Astfel, dobândirea unui comportament ecologic are consecinţe imediate şi deloc de neglijat - dacă ne referim, de exemplu, la economia de carburant, dar şi la folosirea, pe timp de iarnă, a unui încălzitor de motor. Această măsură sporeşte eficacitatea vehiculului pe care îI conduceţi şi va ţine departe de service, ca să nu mai vorbim de economia de bani.
De asemenea, respectarea limitelor de viteză, în spiritual aceleiaşi conduite ecologice la volan, vă permite ca, atunci când vă aflaţi într-o situaţie problematică în trafic, să efectuaţi din timp manevrele necesare, astfel încât să evitaţi un accident.
Nu în ultimul rând, conducătorul auto trebuie să nu uite că respectul faţă de mediu înseamnă, de fapt, respectul faţă de ceilalţi participanţi la trafic, faţă de condiţiile de trafic, dar şi faţă de viitor.
Iată câteva dintre măsurile pe care trebuie să Ie luaţi, în scopul reducerii consumului de carburant:
Planificaţi-vă traseul
Pregătiţi dinainte itinerarul pe care îI aveţi de urmat, astfel încât să vă optimizaţi deplasarea, şi faceti tot posibilul să evitaţi zonele cu circulaţie densă, cu lucrări pe carosabil sau zonele cu teren accidentat, pentru a economisi timp şi combustibil.
Utilizaţi cu economie sistemul de climatizare
Utilizarea sistemului de climatizare al autovehiculului în circulaţia prin oraş poate să mărească consumul de benzină cu 20%. Circulaţi mai degrabă cu geamurile deschise şi păstraţi climatizarea pentru conducerea pe autostradă, când deschiderea ferestrelor poate dezechilibra aerodinamic autovehiculul.
Utilizaţi regulatorul automat de viteză (limitatorul de viteză)
Pe autostradă, limitatorul de viteză permite economisirea de benzină, datorită menţinerii unei viteze constante.
Verificaţi periodic pneurile
Verificaţi presiunea pneurilor o dată pe lună, la rece, altfel spus atunci când vehiculul nu a circulat mai mult de 2 ore. Pentru a vă asigura că presiunea aerului este adecvată, nu vă raportaţi la indicaţiile scrise chiar pe pneu, pentru că acestea arata presiunea maximă. Este preferabil să consultaţi manualul producatorului maşinii dumneavoastră. Schimbaţi între ele pneurile (permutaţi) la fiecare 10.000 de km şi efectuaţi reglajul geometriei şi echilibrarea roţilor o dată pe an.
De reţinut:
• atunci când schimbaţi pneurile, cereţi mecanicului să verifice şi frânele şi sa se asigure că etrierele sunt bine reglate; o reglare defectuoasă a acestora afectează, de fapt, economia de carburant.
• schimbaţi periodic filtrul şi supapa RGC, ţinând cont de indicaţiile aflate în manualul producătorului şi în cartea tehnică a maşinii. Atunci când aceste piese se deteriorează, consumul de carburant creşte, la fel şi emisiile.
• Profitaţi din plin de transmisie
În cazul în care conduceţi o maşină cu transmisie manuală, treceţi rapid, dar gradat, la viteze superioare, pentru că motorul va funcţiona mai eficient şi va consuma mai puţin carburant.
Dacă maşina dumneavoastra nu are transmisie automată, obişnuiţi-vă să folosiţi treapta de viteză supramultiplicată, care uşurează munca motorului, deci diminuează şi uzura acestuia, şi care, de asemenea, va permite să economisiţi carburant.



Niciun comentariu: