duminică, 23 ianuarie 2011

Amintiri de la dentist

Dentistul......la prima vedere, pare doar un om obişnuit, binevoitor, dispus oricând să te ajute să scapi de problemele dentare...însă odată ce ai călcat în cabinetul lui , realizezi crudul adevăr : dentistul este de fapt un sadic torţionar contemporan care profită de slăbiciunea şi neputinţa ta în faţa durerii de dinţi pentru a "stoarce" cât mai mulţi bani de la tine.

Din nefericire , eu am fost nevoit să fac mai multe vizite la dentist de-a lungul anilor...dar cea mai nasoală dintre toate a fost în primăvara lui 2010. Totul a început prin august  2009, cu mici dureri la o măsea...simţeam un uşor disconfort dar apoi treceau...şi după câteva zile/săptămâni reveneau... tot aşa a fost timp de câteva luni...iar eu, în ignoranţa mea completă, speram că poate vor dispărea definitiv, de la sine,pentru a nu ajunge la cheremul stomatologului. Această speranţă avea să fie spulberată definitiv în martie 2010, când durerile au devenit din ce în ce mai puternice, mai ales când mâncam...aşa că, după ce am făcut o evaluare obiectivă a opţiunilor, mi-am luat inima'n dinţi şi am decis că a sosit momentul să-mi fac o programare la un cabinet stomatologic. Zis şi făcut...a doua zi, mă deplasez eu la dentist, ajung acolo, dau "Bună ziua" şi intru în sala de aşteptare.După vreo 15 minute îmi vine rândul şi urc pe scaunul de tortură.Îi explic doamnei stomatolog care e problema şi după ce se uită cu atenţie în zona de unde se propaga durerea, îmi dă trimitere pentru o radiografie dentară, fără prea multe explicaţii ("-Ca să vedem ce e acolo") . Ziua următoare , mă duc la un centru medical, să mă iradiez la dinţi...fac radiografia,iau apoi rezultatul şi plec agale către cabinetul stomatolog, că aveam programare in juma' de oră. În mod oarecum miraculos, eram foarte relaxat, probabil fiindcă nu ştiam la ce să mă aştept...sau poate că în subconştient credeam că e doar o căriuţă ca toate celelalte de până atunci...

Intru în cabinet plin de încredere şi mă aşez pe scaun...doctoriţa ia rezultatul radiografiei, îl studiază cu atenţie,vreo 2 minute şi îmi zice cu o voce malefică :
     -  Se pare că ai o carie în interiorul măselei.
     -  Şi e grav tare? întreb eu înghiţind în sec.
      - Vedem acuş.
Se apucă ea şi incepe să foreze în măsea cu freza...După câteva zeci de secunde, îmi zice că a spart peretele măselei şi a dat peste o cavitate destul de mare,precizând:
      -Trebuie scos nervul.O să-ţi fac o anestezie.
Scoate ea o seringă mai ciudată şi o fiolă, apoi mă înţeapă în obraz (pe interior)...aproape instantaneu mi-au amorţit obrajii si limba...iar după vreo 5 minute, a luat nişte ace micuţe(au cam 1 cm jumate) pe care a început să le bage pe canalele măselei ca să-i omoare nervu...Amu, asta doare mai tare decât orice carie, chiar şi cu toată anestezia făcută în prealabil...Şi culmea culmilor e că sadismul stomatologilor nu atinge limite... m-a mai chemat apoi de patru ori, tot pentru "tratament pe canal" (sunt 3 canale).Abia la a 6-a şedinţă mi-a pus plomba definitivă....da' oare nu putea să termine de prima dată? (chit că stăteam mai mult)....se pare că nu... e musai să te cheme de 5000 de ori, de ce să te chinuie doar o dată?? sau mai bine zis, de ce să te taxeze doar pentru o şedinţă?

În urma acestei peripeţii am scăpat de durerea de dinţi...dar şi de o importantă sumă de bani...numai de stomatologi nu scăpăm niciodată...că plombele cică ţin maxim 10 ani......Aşa că aveţi grijă ce mâncaţi şi cât de des vă spălaţi pe dinţi.



Un comentariu:

Anonim spunea...

Buna, am citit postul tau si vreau sa-ti povestesc experienta mea cu stomatologul...De mica mi-a fost frica de ei, din simplul motiv ca prima data am fost la o baba care purta ochelari usor inchisi la culoare si prin ei vedeam tot ce imi face in gura...odata stiu ca mi-a facut o extractie si eu ma vaitam k ma durea si a inceput sa zbiere pe mine: "Stai mai fetito dracu cuminte ca imi lesini aici"
De atunci ma duceam la stomatolog ( mereu la altul ) numai cand era de extract, adica cand era durerea cea mare...Bine acum pot sa ma laud ca am 4 masele scoase ( iar una trebuie si ea pt k nu se mai tine mult ) si un dinte...Acum am avut o problema cu un canin, simteam k era amortit de durere si m-am dus la urgenta ( culmea era ca in urgenta nu se faceau extractii ).
Eu nu stiam si cand am vazut stomatologul ca vine spre mine am inceput sa plang, stateam pe scaun si plangeam...el s-a uitat la mine si mi-a zis sa ma linistesc si sa vb dupa.
M-am linisttit si m-am uitat la el c frica si mi-a zis:" Off tu chiar ai o experienta naspa cu stomatologii astia"
Eu am zis k nu au stiut decat sa scoata, am fost odata la una, care ma tinea 3-4 ore la coada, nu conta k erai primu intrai cand vroia ea, si de cele mai multe ori dupa cel putin 2 ore.
In fine, s-a uitat la dinte si mi-a zis:"Iti dau o veste buna, nu trebuie extras"
Totul a decurs ff bine, m-a chemat de 10 de ori, mi-a pus tratament si nu mi-a luat niciun ban....Nevastasa in schimb e numai dupa bani.
Am fost la cabinet la el cu prietenul meu si nevastasa vorbea la telefon cu una si zicea k nu stie cat sa ia pe o coroana, ca ea ar lua mai mult...
Mi-a zis k a lucrat si gratis doar ca nu ii ajungeau banii sa iti cumpere materiale bune asa ca a incepout sa lucreze pe bani.
De asemenea mi-a mai spus k ei in facultate invata cum sa vb cu pacientii, ca ar trebui sa se puna in locul pacientilor s.a.m.d.

Tot ce vroiam sa zic este ca mai sunt si exceptii, dar cum sa facem sa ii gasim k pe recomandare nu prea merge :|